Eliss maanposter

De Maanstand van de Geboortedag van je kindje

De stand van de maan is zo bijzonder en uniek. Deze is elke dag van de maand anders. Er wordt veel gezegd en geschreven over de invloed van de maan op je geboortedag. Hoe zit het precies? Eliss vindt de maan symbool staan voor slaap en daarom uitstekend passen bij een slaapkamer. Met een handgeschilderde maanposter, met daarop de maanstand van de geboortedag, is de kinderkamer helemaal af. Hoe kan zo’n maanstand eruit zien? De maan veranderd dus elke dag gedurende de maand. In de afbeelding is zichtbaar hoe dit eruit kan zien. De maanstanden verschillen per maand (bron).

De stand van de maan brengt veel bijgeloof met zich mee. Er gaan heel wat verhalen de ronde. Wat een feit is, is dat onze kalender erop afgestemd is en dat de maanstand van invloed is op de zee (eb en vloed).  Gezegd wordt dat er meer kinderen geboren worden met volle maan. Dit hangt samen met eb en vloed. De maanstand heeft een aantrekkingskracht op het water, en wij bestaan voor 70% uit water.  Om deze reden wordt gedacht dat de maan ook van invloed is op de geboorte van kinderen.

De gemiddelde maancyclus duurt 29,5 dagen en is de gemiddelde menstruatiecyclus 28 á 29 dagen. Vroeger werd de maanstand dan ook gebruikt om het natuurlijke ritme van de vrouw te bepalen. Ze ovuleerde bij volle maan en menstrueerde onder een nieuwe maan. Tegenwoordig hebben we een hoop kunstmatig licht (straatverlichting, telefoons, lampen) waardoor we niet meer in natuurlijk licht kunnen leven. Daarmee heeft het maanlicht minder invloed op ons dan vroeger.

Slapen we slechter met volle maan?

Wetenschappelijk zijn de meeste beweringen omtrent de maan niet bewezen, maar er zijn wel onderzoeken die ons iets vertellen over de invloed van volle maan op onze nachtrust.

Een onderzoek vanuit  Semmelweis in Boedapest, die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep Medicine, beweerde dat het met volle maan langer duurt om in slaap te vallen en dat de slaap die we die nacht hebben minder rustgevend is. Het onderzoek werd gebaseerd op gegevens verzameld van 319 deelnemers en 47 volle maanavonden.

Onderzoekers van de universiteit van Basel analyseerden de gegevens van een studie uit 2000-2003 die circadiaanse ritmes en het slaap-waak ritme onderzocht. Terwijl de proefpersonen sliepen hielden de onderzoekers hun hersenactiviteit, oogbewegingen en hormoonproductie in de gaten. Het onderzoek toonde aan dat mensen bij een nieuwe maan beter slapen en bij volle maan slechter slapen. Het duurde gemiddeld vijf minuten langer om in slaap te vallen bij volle maan. Ook werd er bij volle maan (en de vier dagen voor en na de volle maan) 20 minuten korter geslapen dan bij de andere dagen. Het melatonine-niveau daalde en de fase van diepe slaap duurde 30% minder lang. Volgens de onderzoeker Christian Cajochen laat het onderzoek zien dat de maancyclus het slaapritme van mensen kan beïnvloeden.

Lees het onderzoek over slechter slapen bij maanstand hier

“Kan de maan van invloed zijn op je emoties en op je slaappatroon?”

Veel mensen benoemen slechter te slapen bij volle maan. Zij hebben het dan over levensechte dromen, onrustig slapen, prikkelbaar zijn of juist enorm veel energie hebben. Een hoop therapeuten denken dan ook dat de stand van de maan inderdaad invloed op de mens kan hebben.

Voor hooggevoelige mensen wordt vaker gesteld dat ze slecht slapen of onrustig slapen rond volle maan. Zij nemen zowel bewust als onbewust sterker andere dingen waar dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Wakker liggen, onrustig slapen, heftige dromen en slaapwandelen zorgt dan voor overprikkeling.


Maanposter

Een maanposter met een handgeschilderde maan met de maanstand van de geboorte dag naar wens. De maan wordt geschilderd in het goud op gerecycled cotton rag paper. Dit wordt geplaatst in een houten lijst.

“Voor iedereen weer anders, een unieke poster voor ieder uniek kind”

Gratis verzending op een maanposter.

Voor elke aankoop doen wij een donatie aan Onetreeplanted en wordt er een boom geplant. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan de natuur. 


De maan doorloopt in een maand tijd acht verschillende fases. Elk fase wordt hieronder toegelicht.

Nieuwe maan

Een nieuwe maan vindt plaats wanneer de zon en de maan op dezelfde kant van de aarde zijn. Omdat de zon niet naar de maan gekeerd staat, vanuit het perspectief van de aarde, lijkt het alsof wij de donkere kant van de maan zien.

Het staat voor geluk, kracht en succes, een nieuwe periode breekt aan. Vol energie en met een frisse start kan dit begin worden aangegaan.

Wassende halve maan

De zon begint zijn licht te schijnen op de nieuwe maan. Voor een deel wordt de maan weer verlicht aan de rechterkant. Spiritueel gezien kan deze fase van de maan staan voor intentie, hoop en wensen.

Eerste kwartier

Een week na de nieuwe maan komt de maan tot het eerste kwartier. Palermo noemde deze halve maan een eerste kwartier omdat op dit punt de maan een kwart heeft afgelegd van de maand cyclus. Spiritueel gezien kan dit het moment zijn dat er uitdagingen en moeilijke keuzes op je pad komen.

Wassende maan

De halve maan is geweest en de maan komt steeds dichter bij de volle maan. Deze periode er tussen wordt de Waxing Gibbous Moon genoemd. De periode gaat van 51 % zichtbaarheid tot 99% zichtbaarheid van de maan. Hoe dichter bij de volle maan hoe meer maan er te zien is. De maan is goed te zien overdag door de grote mate van verlichting. Niet alles gaat zoals we vooraf bedacht hebben, spiritueel gezien zou dit de fase zijn van plannen herzien en je ideeën laten groeien.

Volle maan

De volle maan verschijnt wanneer de zon en de maan aan de tegenovergestelde kant zijn van de aarde. Omdat de zon recht tegenover de maan staat verlicht het de maan volledig. Daarmee is de maan volledig zichtbaar vanaf de aarde. Waar nieuwe maan een uitstekende gelegenheid is om wensen te doen en dromen na te jagen, gaat volle maan over een hoogtepunt bereiken. Spiritueel wordt er over de maan gezegd dat de zwaartekrachtverhoudingen tijdens volle maan het hardst trekt aan het water op aarde. Omdat je grotendeels uit water bestaat, zul je rond deze periode versterkte emoties voelen. Er is met volle maan onwijs veel energie en vruchtbaarheid. De harvastmoon (volle maan in september) is de tijd dat boeren hun gewassen oogsten. Tijdens volle maan kunnen ook wij oogsten wat we hebben binnen gekregen.

Over kinderen die geboren worden met volle maan wordt gezegd dat ze extra gevoelig kunnen zijn.

Afnemende maan

Na een volle maan wordt de maan steeds iets minder verlicht en zal hij van een halve maan naar een nieuwe maan gaan. Deze fase staat spiritueel voor enthousiasme en dankbaarheid. Je hebt de voordelen van hard werken ervaren tijdens de volle maan, nu is het tijd dit gevoel te delen met de mensen om je heen.  

Laatste kwartier

Het laatste kwartier is het tegenovergestelde van het eerste kwartier, het is op weg naar de nieuwe maan. Spiritueel staat deze fase voor evalueren, loslaten en vergeven. Door de maand heen heb je van alles mee gemaakt. Tijdens deze fase begin je met het loslaten van deze gebeurtenissen.

Afnemende halve maan (ook wel Balsemieke of Karma Maan)

De Waning Crescent Moon ofwel de afnemende halve maan. De maan is nog maar een klein beetje zichtbaar en is op weg naar de nieuwe maan waarin helemaal niks zichtbaar is voor ons vanaf de aarde. De maan staat dan precies tussen de aarde en de zon. Spiritueel staat deze fase voor rust. De hele cyclus is doorlopen en het is nu tijd om daar van uit te rusten.  Dit was de laatste fase, na deze fase komen we weer bij het begin, de nieuwe maan.

Wat je ook gelooft of niet, het symbool van de maan doet ons denken aan slaap.

De stand van de maan maakt een slaapkamer helemaal af. Ook zo een uniek  en handgemaakt geboorteposter? Je vindt hem hier of op de Eliss instagram pagina

4 gedachten over “De Maanstand van de Geboortedag van je kindje”

    • Hi Moniek,
      Op de betaalpagina kun je bij bestelnotities de naam en geboortedatum neerzetten. Je kunt ook altijd even mailen met specificaties of extra wensen. Bedankt voor je reactie, ik zal het er bij zetten zodat het, ook voor anderen, duidelijker is.

      Beantwoorden

Plaats een reactie