kinderkamer inrichten

Dit gaat er Fout in het Kiezen van Kleur in de Kinderkamer.

Kleuren hebben karakter. Je hebt kleuren die fluisteren of die schreeuwen, kleuren die wijken en daarmee een ruimte groter laten lijken of juist laten zien: “Hier ben ik!” en de ruimte opvullen, kleuren waar je rustig van wordt of heel druk en energiek. Het is dus belangrijk om te kijken naar de kleur voordat je de kinderkamer gaat inrichten.

Laatst las ik het volgende op een bekende site: “Kies voor felle primaire kleuren in de kinderkamer. De meeste kinderen zijn hier namelijk dol op ….. Warme kleuren zoals rood, paars, blauw, geel en groen zijn vrolijke kleuren die een positief effect op het kind hebben. “ Ik zal de bron er niet bij zetten.

Aaarchhh,.. kippenvel als ik dit lees (op een niet zo goede manier) Dit is dus precies waar het in mijn ogen “mis” gaat.

Het klopt dat kinderen felle primaire kleuren goed kunnen zien en dat hun voorkeur daar naar toe gaat. Hun ogen zien primaire kleuren beter en het trekt hun aandacht. Perfecte kleuren dus om te kiezen voor hun speelgoed of hun kleren. Zodat ze enthousiast worden van het speelgoed, daar zich mee kunnen vermaken. En energie krijgen van hun kleding en al hun energie overdag kwijt kunnen.

Maar voor de muren in de slaapkamer? Oh nee.

Daar is de energie die deze kleuren geven niet nodig. Dat is de plek om te slapen. Ik vind ook dat een kinderkamer een fijne plek moet zijn voor kinderen, waar ze graag willen zijn en waar ze dol op zijn. Deze plek kan ook gecreëerd worden voor ze zonder felle kleuren op de muur. Een groot voordeel daarvan is ook nog dat de kinderen de kamer niet snel zat zijn of uitgroeien. Zo hoeft de muur niet elke paar jaar een andere kleur te krijgen.

Lichamelijk effect

Verder staat er dat warme kleuren vrolijke kleuren zijn die een positief effect hebben op een kind. Warme kleuren zijn inderdaad vrolijk en geven energie. Bewezen is dat van deze warme kleuren je hartslag sneller gaat en je bloeddruk stijgt. In een overwegend rode kamer stijgt de temperatuur gemiddeld 2 graden hoger dan in een overwegend blauwe kamer. Een overwegend blauwe kamer voelt daardoor soms koud aan terwijl een rode kamer warm aanvoelt.

Een kamer met een warme kleur is dus handig als je gaat sporten, moet nadenken, een warm gevoel wil geven, energie wil opwekken, vrolijkheid wil opwekken of creatief bezig bent. Als je gaat slapen… is dit in de meeste gevallen niet nodig. Dit komt omdat je voor het slapen gaan juist afkoelt. Zoals ook beschreven staat door de SleepFoundation daalt je hartslag en koelt je lichaam af voordat je in slaap valt. Door een koele ruimte gebeurd dit sneller en kun je concluderen dat je dus ook sneller in slaap zult vallen.

Warme kleuren en koude kleuren

Waar warme kleuren voor energie zorgen creëren koele kleuren rust. Bij koele kleuren is er een grijze ondertoon, bij warme kleuren een rode of gele ondertoon. Als groen bijvoorbeeld gemengd wordt met geel dan krijg je een warme groen, wordt het helder groen gemengd met grijs of blauw dan wordt de kleur koel. In de afbeelding zie je verschillen tussen warme kleuren en koele kleuren. Deze zijn er natuurlijk in vele gradaties en nuances.
Links zijn koude kleuren, rechts zijn warme kleuren.

.

Maar wat als jouw kind helemaal weg is van een bepaald printje? Of van een felle kleur?

Stel je voor dat jij, als kind, in de winkel staat. Je mag een keus maken voor een kleur of voor een behang. Je ziet de felle kleuren, leuke printjes, prinsessenjurken of brandweer auo’s. Natuurlijk gaat de keus daar naar toe! Want wat zijn ze vrolijk en hoe mooi zien ze er wel niet uit! Veel kinderen hebben graag zelf de touwtjes in handen en willen graag zelf kiezen. Het is goed om ze deze ontwikkeling door te laten maken. Daarbij is het natuurlijk hun kamer en moeten zij zich er wel goed in voelen. Je kind ziet vanaf de winkel niet dat een brandweer of prinssessenbehang veel te druk is in de slaapkamer. Dus laten we ze daarvoor beschermen. Geef je kind daarom opties. Laat je kind uit 2 of 3 kleuren kiezen. Op deze manier heeft je kind alsnog mee besloten in de kleur. Mocht jouw kind nou echt weg zijn van een druk printje, knip hier dan een stukje van uit en doe dit in een lijstje. Of behang één strook boven de speelhoek. Of laat je kind zijn of haar kleding kiezen. Want overdag, tijdens het spelen of als je deze kleren aan hebt, Dan kun je de energie van de kleuren en de opdruk wel gebruiken! Dat is het moment voor druk en gek doen! Wanneer je gaat slapen is deze energie niet nodig.

Meer tips lezen? In het gratis te downloaden e-book: “de 10 meest gemaakte fouten in de kinderkamer” komt het allemaal aanbod. Plus de manieren om de fouten voorgoed weg te ruimen. Je vindt de download hier of via de button hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *