Stress huiswerk

Mijn kind kan niet slapen door stress en zorgen om huiswerk!

Huiswerk wordt al op jonge leeftijd meegegeven. Een bureau in een kinderslaapkamer zie ik dan ook regelmatig. Voor sommige kinderen zorgen huiswerk en leren voor een hoop kopzorgen. Toetsen kunnen stress, onrust of slapeloosheid veroorzaken. Ook huiswerk (wat nog niet af is), vergeten opdrachten of docenten willen nog al eens wat stress veroorzaken. Dit allemaal zorgt voor veel gedachten. Deze gedachten zijn niet gewenst voordat je gaat slapen. Pas als je kalm bent kun je in slaap vallen. Hoe meer stress gedachten hoe langer het duurt voordat je kan slapen.

Hoe frustrerend is het als je aan al het schoolwerk, de docenten en de toetsen wordt herinnerd vanuit je bed?

Ken je het moment dat je klaar bent met je werk, je laptop dicht doet, deze opbergt en dan de deur uit loopt. De deur valt dicht en je werk schuift van je af. Het letterlijke afsluiten van je werk helpt om werk op werk te laten en je werkgedachten los te laten. Kun je je voorstellen dat je je werk vanuit je bed in je slaapkamer ziet liggen? Geen prettig idee. Wat als dit hetzelfde werkt met het schoolwerk van de kinderen?

Voorwerpen die je waarneemt in de ruimte zorgen voor deze gedachten. Daarom wordt ook altijd geadviseerd om de afwas te doen voordat je gaat slapen. Als je die afwas de volgende ochtend als eerst ziet roept het gedachten op: “oja dat moet ik nog doen..” Niet een gedachte die voor iedereen wenselijk is. Door het huiswerk in de kamer uit het zicht te leggen zorg je ervoor dat bij het naar binnen gaan van de ruimte niet gelijk de hersenen aan gaan met stress gedachten rondom het huiswerk.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind zijn schoolwerk niet ziet vanuit het bed?

1. Opbergen achter deurtjes

Ideaal deze kasten. Wanneer je ze open doet zie je een bureau, planken en is er ruimte voor je schoolspullen. Doe je de deurtjes dicht, dan zie je helemaal niks meer. En zo lang de deurtjes dicht zitten kijk je niet tegen de schoolboeken of oefentoetsen aan.  Wat een rust!

De kast van de afbeelding vond ik bij Otto en is te koop voor 179,99
Dit is als voorbeeld, er zijn natuurlijk een stuk meer opties te vinden als computerkast.

2. Hemelbed of klamboe

Vroeger wilde ik niet anders dan een hemelbed. Het leek me fantastisch om met doeken mijn eigen plek te creëren. Je kunt alle kanten op met een hemelbed. Door er doeken of gordijnen aan op te hangen sluit je de omgeving af. Je raadt het al: alle materialen om het bed heen zijn niet meer te zien, dus ook het huiswerk niet. Als je vooral gordijnen, kussens en je deken ziet zal de slaap je snel toekomen.  

Ook voor het hemelbed heb ik een exemplaar voor je gevonden. Deze heet Sophie, is van woonexpress en is te koop voor 199,- euro.

3. Stapelbed

Je kent ze vast wel, de stapelbedden waar het bed boven is en er beneden ruimte over is. Hier kan een bank neergezet worden of een bureau geplaatst worden. Vanaf boven kijk je niet op het bureau en zullen de gedachten aan je voorbij gaan. Eventueel zou je met een gordijn de hele studie ruimte kunnen afschermen.

4. Room divider

Bij een vierkante of rechthoekige ruimte kan het soms lastig zijn om de ruimte anders in te delen. Je zou kunnen werken met room dividers. Hiermee creeër je hoeken of scherm je delen af. Een gordijn of kast kan hier natuurlijk ook voor gebruikt worden. Deze roomdivider is van bamboe en is voor 69 euro te koop bij Blokker. Je kunt hem tussen het bed en het bureau neerzetten. Aan de bureau kant zou je er motiverende teksten op kunnen hangen. Aan de kant van het bed hou je het rustig.

5. Huiswerk maken in een andere ruimte

Mocht je kind erg last hebben van het in slaap komen in periodes met veel schoolwerk zou je altijd kunnen voorstellen dit aan de eettafel te maken. Zo wordt de slaapkamer niet geassocieerd met leren of huiswerk en krijgt jouw kind nog steeds een goede nachtrust.

Een goede nachtrust geeft meer energie overdag. Dus waarom ze niet een handje helpen?
Meer tips of inspiratie kun je vinden in het online programma terug naar de essentie

De vraag rondom het huiswerk maken in de slaapkamer is ingestuurd door een ouder. Heb je ook een vraag? Mail me je vragen via info@eliss.nl of reageer onder dit bericht.

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *