Ontdekken wie je bent

Het ontdekken wat je belangrijk vind in het leven, het ontdekken wat je wilt en wie je bent. Het zijn onderwerpen die veel aan bod komen in de zorg. Zowel bij tieners, pubers, jong volwassenen en volwassenen spelen deze onderwerpen een rol. Want hoe ontdek je eigenlijk wie je bent? En weet je dat dan zeker?

Wellicht heb je wel eens gehoord van kernwaarden. Kernwaarden helpen je bij wat jij belangrijk vindt. Kernwaarden kies je niet, die ontdek je. Je draagt ze namelijk al een heel leven met je mee, ze zijn een belangrijk onderdeel van wie je bent. Je ontdekt je waarden door te kijken naar je verleden. Veel momenten in je leven waarop je je fijn voelde, maar ook veel momenten waarin je je juist helemaal niet op je gemak voelde, hebben te maken met je eigen kernwaarden. Als je weet wat je kernwaarden zijn weet je waar je focus op ligt. Het helpt je bij het maken van keuzes, het uitleggen van de keuzes die je maakt en het helpt je bij het ontdekken wie je bent.

Tijdens je werk als docent, coach, begeleider of jeugdzorgprofessional kun je kernwaarden inzetten als hulpmiddel. Je leert elkaar beter kennen en je helpt iemand bij het ontdekken wie je bent en wat je belangrijk vind in het leven. Kernwaarden kun je op verschillende manieren inzetten in je hulpverlening. Voor iedereen zijn andere waarden belangrijk.

Een hulpmiddel bij het bespreken en kiezen van kernwaarden is het kernwaardenspel. Veel gebruikt door coaches, leerkrachten en social workers.

Ontdek middels de kaartjes van het spel wat je waarden zijn.
Meer informatie over dit spel vind je hier.

Benieuwd naar een leuk spel om in gesprek te kunnen met jongeren? Je leest er meer over in deze blog

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *