Praten met jongeren

Tijdens je werk als jeugdprofessional of als docent kom je jongeren tegen. Praten met jongeren is een vak apart. Geregeld vraag jij je af: “wat gaat er nou in zijn hoofd om?” “Waar zitten hun zorgen?” Of “hoe gaat het nu écht met hem?”

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worstelt maar liefst 13% van de tieners met mentale problemen. Dit betekent dat 1 op de 7 jongeren hier last van heeft. Daarbij komen nog alle tieners die ook worstelen met mentale problemen maar nog geen hulp vragen.. Voor veel jongeren is praten en/of om hulp vragen lastig. Maar zoals we allemaal weten: praten helpt. Studies hebben aangetoond dat praten en delen angst en depressie kan verminderen, het zelfvertrouwen kan vergroten en ons gevoel van verbondenheid kan laten groeien.

Dus wat kunnen we doen?

Gebruik Spel
Juist, ook bij kinderen boven de 12 jaar kan spel helpen bij het uiten van zichzelf. Het is een makkelijke manier om in gesprek te gaan met elkaar. Een perfect spel hiervoor is dit vragenkaartspel voor Tieners. Het is een kaartspel dat helpt de communicatiebarrières tussen tieners, ouders, begeleiders en docenten te doorbreken. Het helpt om:

  • Open Open gesprekken te voeren met een tiener
  • Te ontdekken wat er echt in hun hoofd omgaat
  • Een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin tieners hun zorgen kunnen delen
  • De band met je tiener te versterken en wederzijds begrip op te bouwen
  • De sfeer thuis en in de klas te verbeteren, waardoor iedereen zich beter en gelukkiger voelt.

Meer informatie over dit spel vind je hier.

Een reactie van een psychotherapeut/docent:

Met de kaartenset You’re not the only one worden middels 3 verschillende werkvormen handvatten geboden om jongeren in gesprek te laten gaan over hun sociaal emotionele belevingswereld en identiteit. Van een variant op ‘over de streep’ om in groepsverband mee te werken via zelfreflectie vragen naar meer zingeving en betekenis verlenende vragen. Uitnodigende vragen die jongeren prikkelen en waarbij het ze extra aanspreekt dat een leeftijdgenoot deze vragen heeft beschreven en niet ‘zo’n ouder of volwassene die alles denkt te weten’, aldus een jongen die via de kaarten het interessant vond om meer over zichzelf te weten te komen.

You Might Also Like

One thought on “Praten met jongeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *