Hiermee vergroot het Zelfstandig en Creatief Spelen

Mammaa, ik weet niet wat ik moet doen….!?! Een herkenbare zin, vind je niet? Geregeld kunnen kinderen niet kiezen wat ze willen doen. Er is speelgoed genoeg, maar elke optie die je noemt krijgt een ‘nee’. Hoe kan het dan dat een kind die zoveel speelgoed heeft zich alsnog verveelt? En waarom lukt het niet om zelfstandig te spelen?

In een onderzoek van Rainer Strick en Elke Schubert las ik dat grote hoeveelheden speelgoed ervoor zorgen dat kinderen minder creatief zijn. Het aanbod van speelgoed is voor veel kinderen groot waardoor ze moeite kunnen hebben met het kiezen en het voor overprikkeling kan zorgen.

Rainer en Elke onderzochten dit aan de hand van experimenten. Zij haalde bij een kinderdagverblijf al het speelgoed weg. Alleen de meubels bleven staan. Ook de leidsters mochten geen ideeën geven aan de kinderen. De eerste dag keken de kinderen raar op, maar vanaf dag twee werden er positieve resultaten gezien. De conclusies waren niet mis, zo zou minder speelgoed meer creativiteit geven, meer controle maar ook meer sociale vaardigheden. Zo stellen Rainer en Elke dat kinderen die mee deden aan het onderzoek makkelijker bij een groep aansloten en beter konden communiceren met andere kinderen.

Ook de ouders van de kinderen die mee deden in het experiment waren positief. Sommige ouders pasten dit idee ook thuis toe. Zo beschreef een ouder dat zijn kind altijd al zijn speelgoed op de grond verspreidde en vervolgens met geen enkel stuk speelgoed écht speelde. Het opruimen daarna was een flink frustrerende klus. Nu vraagt vader: ‘met welk stuk speelgoed wil je spelen?”. Als hij na een tijdje iets anders wil doen ruimt hij dit op en krijgt hij wat anders. Op deze manier was er een stuk minder frustratie.

Interessant!

Naast meer creativiteit zorgt dit volgens onderzoekers voor: betere concentratie, makkelijker integreren in groepen, beter communiceren met andere kinderen, groei van sociale vaardigheden, flexibiliteit, meer doorzettingsvermogen, meer fantastie en meer vertrouwen in jezelf. Wauw! Genoeg redenen dus om het minderen in speelgoed serieus te nemen. Hoe kunnen we onze kinderen deze voordelen geven bij ons thuis?

1. Wissel met speelgoed

Vroeger mochten mijn broertje en ik af en toe de zolder op, daar lagen de vakantiespullen en spullen die mijn moeder niet wilde weggooien. Elke keer opnieuw kwamen we iets tegen: “Ojaaa” riepen we dan. “Weet je nog dit speelgoed?” Vol enthousiasme namen we het mee naar beneden. We speelden er weken achter elkaar mee. Oh, Oh, wat waren we blij dat we dat weer gevonden hadden. Wat zal mijn moeder gelachen hebben. Zij was de gene die, als het speelgoed aan de kant geschoven werd en al een tijdje niet meer aangekeken werd, op zolder neerzette. En zo “vonden” we af en toe weer speelgoed en voelde het weer als nieuw.

Wissel af en toe met speelgoed om het plezier weer terug te krijgen. En is er speelgoed die echt weg kan? Ruil dan eens met een andere moeder of breng je speelgoed weg naar de kringloop. Op deze manier maak je ook andere weer blij met je speelgoed en is er weer ruimte voor nieuw speelgoed.

2.Wees creatief met materiaal

Ik kwam bij een moeder thuis en als speelgoed zette zijn een doos met gespaarde kurken en doppen neer. Er werden torens mee gebouwd, poppetjes met hoedjes in elkaar gezet en legers mee bekogeld. Wat creatief dacht ik. Soms denk ik te moeilijk over speelgoed. Het hoeft niet groots, mooi en duur te zijn. Een simpele kurk kan al een leuke bezigheid zijn voor een kind. Hou het klein en simpel.

3. Ga op avontuur!

Net als bij volwassenen blijven ervaringen ook bij kinderen langer hangen dan materialistisch cadeaus. Ga maar eens na bij jezelf. Als je denkt aan leuke dingen dan kom je al snel bij dat gezellige etentje, dat dagje weg, die vakantie of dat ene spontane tripje. Ga er op uit in plaats van nieuw speelgoed te kopen.

Ben je druk? Laat je kind dan zien dat avontuur ook met een vriendje of alleen kan. Ga maar eens op ontdekkingstocht in de tuin, met zand, met water. Je zult zien dat de ideeën vanzelf gaan komen. Speelgoed is hier helemaal niet bij nodig.

4. Eén groot cadeau in plaats van 10 kleine

Naast speelgoed die gekocht wordt, wordt er ook een hoop speelgoed gegeven door anderen. Niet altijd is het gegeven speelgoed passend, en dus kan het speelgoed belanden op de grote stapel. Ik ontmoette een moeder die hier een oplossing voor bedacht. Zij kocht samen met haar familie en vrienden 1 cadeau voor haar kleine. Ze vroeg haar vrienden en familie om niet allemaal losse cadeaus te kopen maar een bijdrage te doen. Haar kind is elk jaar met zijn verjaardag door het dolle heen met het cadeau.

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *