Sensomotorisch speelgoed, wat is dat?

Sensomotorisch speelgoed, steeds vaker komen we het tegen. Het lijkt een beetje “in” te zijn. Maar wat is sensomotorisch speelgoed eigenlijk en waarom gebruiken we het?
Sensomotorisch is een combinatie van twee woorden: Sensoriek (het registreren van prikkels met onze zintuigen) en Motoriek (je beweging). Met de sensomotorische ontwikkeling maak je gebruik van zowel je zintuigen als beweging. Doordat je gaat bewegen leer je het eigen lichaam beter kennen en doe je zintuiglijke ervaringen op. Je ziet dit bijvoorbeeld in het vangen van een bal. Je ziet de bal op je afkomen en maakt een beweging om het op te vangen.

Spelen, spelen en nog meer spelen

Door gebruik te maken van de zintuigen in het spelen, doet je kind ervaring op over de wereld om hem heen. Een baby ontdekt voorwerpen door ze in de mond te stoppen. Zo ontdekken ze of het voorwerp hard, zacht, warm, koud, glad, ruw, of iets anders is. Later ervaren ze dat ook met hun handen, leren ze te voelen en kunnen ze dit ook zien met hun ogen. De informatie slaan ze op in hun hersenen. Ze koppelen dit dan aan eerdere ervaringen en zo kan het kind zich voorstellen hoe iets voelt, proeft, en hoe het klinkt. Het spelen laat kinderen leren over zichzelf en hun omgeving.

“Een kind dat eten met z’n handen pakt, met beide handen in de verf roert, met grote hoeveelheden zeep zijn handen wast of springt in de plassen water…. Dit kind is zich aan het ontwikkelen”

Spelen met de voelballen

Spelen is een belangrijk onderdeel van opgroeien. Met spelen ontwikkelen kinderen zich. Hun motoriek verbeterd en hun zintuigen ontwikkelen verder. Ieder kind doet deze ontwikkeling op zijn eigen tempo. Soms is er extra oefening nodig om bepaalde vaardigheden te begrijpen. Sensomotorisch speelgoed is dan een uitkomst.

Waarom is een goede sensomotorische ontwikkeling belangrijk?

Het is van groot belang dat een kind de fasen in de motorische ontwikkelingen goed doorloopt omdat het de basis legt voor verdere ontwikkelingen zoals de cognitieve of de sociaal-emotionele. Door senso motoriek leren kinderen hun eigen lichaam kennen, en via hun eigen lichaam de wereld om hen heen. Een verstoorde (senso)motorische ontwikkeling kan problemen in de taal-, reken en sociale ontwikkeling geven. Bij problemen met de (senso)motoriek kan de hulp van een motorisch remedial teacher (MRT) of fysiotherapeut ingeschakeld worden.

Kliederen met verf

Voorbeelden

Hoe kunnen we de sensomotorische ontwikkeling dan stimuleren? De belangrijkste kern is: probeer bij elke activiteit zoveel mogelijk de zintuigen te betrekken. Een aantal speel voorbeelden zijn:

-Het liedje “in de maneschijn” lijkt misschien een oud liedje. Maar weet je dat hier heel veel voordelen voor de sensomotorische ontwikkeling in zitten? We zingen een lied in combinatie met beweging. We klappen, spreiden onze armen. Het zingen in combinatie met bewegingen stimuleert de zintuigen en de motoriek. Dus zing de favoriete liedjes en dans lekker mee!

-Kliederen! Laat je kind spelen met klei, water, modder, slijm, verf, zand, rijst of ander materiaal. Doe dit buiten of maak bijvoorbeeld een bak met rijst voor binnen. Hiermee ontdekken ze en worden de zintuigen gestimuleerd.

-Gebruik het zintuig voelen bij een spelletje. Zoals deze voelpuzzel, dit voelspel of tijdens het gooien van deze voelringen. Er zijn ook verschillende voelspellen zelf te bedenken.

-Speciaal voor het stimuleren van de zintuigen is Happy Senso ontstaan. Deze gel stimuleert het zien, horen, voelen en ruiken. Maar je kunt hier ook scheerschuim of verf voor gebruiken bijvoorbeeld. Schrijf letters, teken figuren, voel met je handen of stap er in met je voetjes!

-Sensomotorisch speelgoed is onder andere te vinden via budgetsnoezelen.nl

Heb jij Sensomotorisch speelgoed al ontdekt? Of heb je een eigen manier van het combineren van beweging en zintuigen? We zien graag je reactie!

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *