Eliss

Sneller in slaap vallen? Creeër een Slaap Associatie met de Kinderkamer

De kinderkamer, een eigen plekje voor onze kinderen waar ze zich ontwikkelen tot hun authentieke zelf. Maar slapen alle kinderen in hun eigen kamer? En vinden alle kinderen het fijn om te “moeten” slapen? Of in hun eigen kinderkamer te zijn?
Graag neem ik je mee in het creëren van een slaap associatie.

Vandaag sprak ik een meisje die vertelde alleen in slaap te kunnen vallen met een bepaald muziekje op en een nachtlampje aan. Het idee om in de nacht wakker te worden en dan niks te kunnen zien leek haar doodeng. Dus voelde zij zich veiliger met het lampje aan. De muziek is om andere auditieve prikkels te vermijden. Ze focust zich op de muziek en laat de andere geluiden daarmee op de achtergrond. Ze is inmiddels 14 en houdt dit ritueel vast.

Omdat ze elke avond hetzelfde muziekje afspeelt krijgt ze bij het muziekje de associatie van slapen. Als zij het muziekje hoort wordt ze moe.

Over deze slaap associatie schreef de National Sleep Organisation:

“Imagine your bedroom as a sanctuary. When you walk in—or simply think about your bedroom—it should make you feel relaxed and peaceful. Taking care of your sleep environment and putting thought into its look and feel is important, and could help you welcome more restful nights”.

Dus als je alleen al denkt aan de kinderkamer zou er een relaxed en vredig gevoel in je naar boven moeten komen. Door goed na te denken over hoe de kinderkamer er uit ziet en voelt kan het je helpen om de nachtrust te verbeteren.

Wanneer je de slaap associatie krijgt in de kinderkamer roept dit gelijk een gevoel van rust op. Associeert de kamer met bijvoorbeeld spelen dan geeft dit juist energie. Denk maar aan een Monkey Town/Speelparadijs, bij het naar binnen lopen komt alles op je af en krijgt je kind enorm veel energie. De ouder(s) vaak wat minder ?

Probeer een slaap associatie te creëren bij de slaapkamer zodat duidelijk is dat er geslapen gaat worden maar ook zodat er makkelijker in slaap gevallen wordt.

Hoe creëer je dan deze slaap associatie?

Met deze vijf tips kom je al een heel eind!

  1. Zet de functie slapen centraal. Dit klinkt misschien simpel maar is zeker niet overal zo.
  2. Gebruik koele kleuren. Koele kleuren staan namelijk voor rust terwijl warme kleuren staan voor energie. Daarnaast kan een koele kleur tot wel 2 graden temperatuurverschil aanvoelen dan met een warme kleur. Tijdens het begin van de slaapcyclus daalt je temperatuur van nature. Dit omdat een lagere temperatuur je slaperig maakt. We kunnen het lichaam een beetje helpen door voor een koele kleur te gaan.
  3. Gebruik dichte kasten, mandjes of lades om in spullen in op te bergen. Zodat bij binnenkomst van de ruimte gedachtes niet gelijk aan gaan met: “hoi hoi ik zie iets en daar wil ik nu mee spelen”. De bedoeling is dat je energie zakt en niet stijgt wanneer je de slaapkamer inloopt.
  4. Maak gebruik van zachte lampen of dimlampen, dit zodat het felle licht je niet wakker maakt.
  5. Onderzoek wat voor jou kind bij de slaapassociatie past. Voor de één is dat de maan, voor de ander een slaapknuffel, een muziekje of het ritme.

Lezen voor het slapen gaan.

Helen Schaap biedt kinderkamer advies aan voor ouders van prikkelgevoelige kinderen. Zij komt bij jou thuis om te luisteren naar de wensen en behoefte, de ruimte te kunnen bekijken en kennis te maken met jou en jouw kind om passend advies te kunnen geven.  Met simpele toepasbare tips en adviezen kan de slaapkamer worden aangepast. Meer informatie hierover vind je hier. Ontvang nu gratis een persoonlijk plan nagestuurd waarin het nieuwe plan in beeld gebracht is.  

Liever zelf informatie en inspiratie op doen? Alle informatie is bijeen gebracht in een online programma. Deze is te volgen op je eigen tempo en in je eigen omgeving. Je kunt in het online programma ook al je vragen stellen en ideeën delen. Je vind het online programma hier.

You Might Also Like